Visdomstænder

Billede af visdomstand. Kilde: eget arbejde.
Billede af visdomstand. Kilde: eget arbejde.

Alle vil opleve, at man pludselig vil få hele fire ekstra tænder, disse kaldes visdomstænder. Visdomstænder får de fleste omkring 20-års alderen - derfra er sandsynligvis også derfra, at navnet er opstået, fordi man først i den alder anses som voksen og vis. Man får i alt fire visdomstænder; to i underkæben og ligeledes to i overkæben.

Visdomstænder har ikke længere nogen vigtig funktion og er ligefrem ikke til gavn - men i fortiden blev tænderne slidte, og man behøvede derfor de ekstra tænder. Den dag i dag slides ens tænder ikke nær så meget, og der er som sådan ikke plads til tænderne (det skyldes, at vores kæber er blevet mindre med tiden), derfor kan visdomstænder give problemer.

De fleste får visdomstænder, som begynder at danne sig i omkring 17-20 års alderen. De dukker på bag den sidste tand (12-års tænderne) både i underkæbe og overkæbe.

Hos nogen mærker de aldrig til deres visdomstænder, som kan ligge ubemærket i kæben hele livet. Mærker man ikke noget til dem omkring 20-års alderen, bør tandlægen tage røntgenbilleder for at se, om de overhovedet er dannet. Hvis visdomstænderne så ligger nede i kæben, skal der tages røntgenbilleder med jævne mellemrum for at sikre, at de ikke ligger og gør skade i kæben.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Der er rigtig mange personer, som i dagens Danmark får fjernet deres visdomstænder. Det foregår for det meste uden større indgreb og besvær; oftest foregår det ved en ganske normal tandudtrækning, som havde det været en hvilken som helst anden tand. Dog kan en mindre operation også være nødvendigt, for eksempel hvis visdomstanden ikke helt er frembrudt i munden.

Grunde til at fjerne sine visdomstænder

Der findes mange grunde til at fjerne sine visdomstænder - disse grunde kan for eksempel være:

  • Den mest almindlige og oftest største grund til at folk får fjernet sine visdomstænder er, at der kommer hul i visdomstanden eller tanden foran.
  • En anden grund kan være, at visdomstanden ikke er frembrudt og stadig ligger i kæben - dette kan ædelægge tanden foran. Man river derfor visdomstanden ud, for at skåne den nærtliggende tand.

Der findes mange andre grunde til at fjerne sine visdomstænder, men overstående er nogle af de meste almindelige. Det er samtidig nogle af de ting, der kun kræver mere simple tiltag fra tandlægens side. Spørg endelig din tandlæg om hjælp, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine visdomstænder skal fjernes.

Tags: