Undersøgelse af elektriske tandbørster

Pris-billigttandbørstehovede
Pris-billigttandbørstehovede

Plak på tænderne er grund til forskellige tandsygdomme blandt andet tandkødsbetændelse og Paradentose. I værste tilfælde kan det medføre løse tænder, hvorefter tænderne tabes. God mundhygiejne og deriblandt fjernelse af plak er med til at modvirke karies og andre tandsygdomme.

Effektiv tandbørstning kræver den rette motivation, viden og bevægelsesfrihed og -smidighed. Elektriske tandbørster er designet til at efterligne den manuelle tandbørste og kræver mindre energi af tandbørstebrugeren.

El-tandbørste-typer

Via et litteraturstudie blev det undersøgt om nogle elektriske tandbørster er bedre til blandt andet at at fjerne plak fra tænderne. De undersøgte undersøgelser krævede, at de 1015 deltagere udelukkende havde brugt en elektrisk tandbørste i minimum 4 uger. Der blev primært målt på mængden af plak og niveau af tandkødsbetændelse.

Følgende tandbørster blev undersøgt: Braun Oral B Plaque Remover, Braun Oral B 3D Plaque Remover, Braun Oral B Ultra Plaque Remover D9545, Braun Oral B D7, Braun Oral B Professional Care 7000, Braun Oral B Ultra Plaque Remover D9, Crest
Spin Brush, Crest Spin Brush Pro, Cybersonic, Epident, Haprika Powerbrush, Interplak, Philips, Philips Jordan HP 510, Rotadent, Rowenta Plaque Control Plus, Sonicare Ultrasonic, Sonicare Plus og Ultrasonex Ultima.

De elektroniske tandbørster blev delt op i syv grupper afhængigt af deres virkemåde: fra side til side, modvibration, ,roterende vibration , cirkulær bevægelse, ultrasonisk bevægelse, ionisk bevægelse og flerdimensionel bevægelse.

El-tandbørste-resultater

På baggrund af undersøgelsen fandt man ingen væsentlig forskel mellem følgende virkemådegrupper:

* Side til side og modvibration.
* Modvibration og roterende vibration.
* Flerdimensionel bevægelse og roterende vibration.

Eltandbørsterne med cirkulær bevægelse var væsentligt bedre end fra side til side børsterne til at reducere tandbetændelse på kort sigt.

Børsterne med roterende vibration var væsentligt bedre til at fjerne plak på kort sigt i forhold til fra side til side børsterne.

Modvibrationsbørsterne ver væsentligt bedre til reduktion af plak og tandbetændelse efter 2 måneders brug end børsterne med cirkulær bevægelse. Fordelen ved børsterne med cirkulær bevægelse er, at de på kort sigt er bedre til reduktion af tandbetændelse.

Børster med roterende vibration var væsentligt bedre til at fjerne tandsten end side til side børsterne i en brugsperiode mellem 1 og 3 måneder.

El-tandbørster med flerdimensionel bevægelse var bedre til at fjerne misfarvninger på tænderne på kort sigt.

El-tandbørste-konklusion

Konklusionen på undersøgelsen blev, at en bestemt el-tandbørste-type ikke kan anbefales, men at el-tandbørster hjælper med at holde en sund mundhygiejne ved nedsættelse af mængden af plak og tandkødsbetændelse. Du kan finde billige kvalitetstandbørstehoveder i shoppen, så er du godt i gang med at holde din mund sund.

Kilde til el-tandbørste-undersøgelsen.

Tags: