Test af 3 tandpasta-typer

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blender3D_Zahnpastatube.jpg made by SoylentGreen
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blender3D_Zahnpastatube.jpg made by SoylentGreen

En af de accepterede former for reduktion af plak på tænderne og opretholdelse af generel mundhygiejne er via tandbørstning. Udover tandbørsten anvendes tandpasta, som sikrer fjernelse af kalk og misfarvninger. Slidstyrken af tandpastaen varierer meget og har indflydelse på det slid, der påføres tænderne. Tandpastaen indeholder forskellige komponenter og materialetyper, som har forskellige partikelstørrelser, der er med til at holde tænderne rene. En af ulemperne er, at efter mange års anvendelse, kan slidtagen være omfattende. Seneste studier viser dog, at tændernes emalje godt kan holde til de forskellige tandpastatyper men tandbenet er mere følsomt. Tandben er cirka fem gange blødere end tandemaljen og tandpasta med høj slidevne er med til at nedbryde tandbenet.

Tandpasta slidstyrke

På baggrund af ovenstående er tandpastaproducenter i gang med at søge efter materialer, som samtidigt kan fjerne misfarvninger fra tænderne men samtidigt har minimal slidevne på bløde dele af tænderne. Tre forskellige tandpastatyper blev målt via en metode, der var konstrueret optimalt til testen. De tre tandpastatyper blev påført 20 testpersoner under kontrollerede forhold med en eletrisk tandbørste.

Tandpasta har varierende gnidningseffekt. Typerne mild (test-tandpasta leveret af GlaxoSmithKline), medium (Colgate cavity Protection - great regular flavor, US) og hård (Colgate luminous, US) blev testede. Efter 10 dages test viste det sig, at både tandpasta af typen medium og hård sled signifikant mere på tænderne end den milde tandpasta eller tandbørstning med rent vand. Samtidigt kunne tandbørstning med den milde tandpasta sammenlignes med tandbørstning med rent vand i forhold til slidtagen på tænderne. Resultaterne målte desværre ikke, hvordan reduktionen af tandmisfarvninger varierer mellem de forskellige tandpastatyper.

Ovenstående er baseret på en en videnskabelig artikel fra 2010 fra England - Oral and Dental Science, University of Bristol, UK (kilde).

Tænk blødt

Hvis du bruger tandpasta, som er designet til at holde dine tænder ekstra hvide, så kan du også forvente at slidtagen på tænderne også er højere.

Husk at købe billige og bløde tandbørstehoveder til Oral B tandbørstehoveder i shoppen, som sikrer så lidt slid på dine tænder og tandkød som muligt.

Et andet godt fif er, at bruge to forskellige slags tandpasta, hvis du er usikker på, hvilken tandpasta, der er bedst for dine tænder. Brug eksempelvis Zendium tandpasta om aftenen og Colgate tandpasta om morgenen.

Tags: