Tandhygiejne og syreskader

Et billede af tænder i en lukket mund.
Et billede af tænder i en lukket mund.

Et af de helt store problemer med tandhygiejne i Danmark er, at der er rigtig mange der er lidt for glade for forskellige drikkevarer der kan give syreskader. Det resulterer nogle gange i nogle skader på tænderne der kan være svære at rette op på, og kan komme til at koste mange penge i regninger til tandlægen. Det er en større del af tandhygiejne at man skal passe på syreskader i dag, end det for eksempel var for 50 år siden, hvor der ikke blev drukket nær så meget sodavand som der gør i dag. Tandhygiejne har i det hele taget ændret sig meget over det sidste århundrede, og der er kun kommet flere ting der kan ødelægge vores tænder. På den anden side er der også kommet mange flere hjælpemidler til at holde ens tandhygiejne i top.

Hvordan sker syreskader?

Til at starte med kan vi forklare hvad en syre er. En syre er en eller anden væske der har en PH-værdi på mindre end 7, og så er væsken altså sur. Hvis en væskes PH-værdi er over 7, er det en base. Almindeligt drikkevand, som det der kommer ud af hanen, har en PH-værdi på ca. 7, og er dermed det man kalder PH-neutral. Det betyder at det ikke ætser. En drik som cola har en PH-værdi på ca. 2,4, og den er derfor meget sur. Det betyder at den kan ætse en del på det emne, det kommer i kontakt med. Man kan faktisk bruge cola til at fjerne rust med, så det kan på ingen måde være smart at hælde på tænderne. Det hjælper ikke ligefrem ens tandhygiejne på vej, at man hælder en masse syre ned over dem. Når der komme syre på tænderne begynder det at ætse emaljen på tænderne væk, og så begynder det at blive svært at holde en god tandhygiejne. Hvis dette fortsætter over længere tid, hvis man for eksempel har en afhængighed af sodavand, kan det være enormt svært at holde en god tandhygiejne.

Hvordan undgår jeg syreskader?

Hvis du gerne vil undgå at du kommer til at få syreskader på dine tænder, så du kan holde en god tandhygiejne, er det ikke så kompliceret: Lad være med at drikke drikkevarer med syrer i. Dette kan dog være ganske svært for mange, og det er måske heller ikke nødvendigt at skære drikkene helt væk, så længe de bare holder sig på et begrænset plan. Der er selvfølgelig nogle bestemte drikke man især skal passe på. Som før nævnt er cola en af de helt store syndere, men det er ikke kun cola. Alt sodavand er syreholdige, og dermed skal man holde igen med det. Her skal man være opmærksom på at bare fordi en sodavand er sukkerfri er det en fuldstændig ligeså stor trussel mod din tandhygiejne som alt det andet sodavand, så det er ikke løsningen. Alt der er syre i kan ætse tænderne, så det er meget svært at undgå helt, men man kan i det mindste begrænse det.

Børst tænder inden morgenmaden så eventuelle syrlige madrester ikke ødelægger emaljen. Drik meget vand i løbet af dagen og nogle timer efter dit sidste måltid. Skyl munden jævnligt med rent vand og undgå citronvand. Tænderne bør også børstes med et skånsomt tandbørstehovede.

Billedkilde.

Tags: