Tandhygiejne hos børn

Børnemund med et tabt fortand i undermunden.
Børnemund med et tabt fortand i undermunden.

Det er ikke altid lige nemt at sørge for tandhygiejne på ungerne, men det er dog en meget vigtig opgave, da det kan komme til at blive både en dyr affære, men sandelig også et værre bøvl, for vi ved jo alle sammen godt hvem der kommer til at køre frem og tilbage til tandlæge. Tandhygiejne hos børn er dermed ikke noget man nødvendigvis bare lige gør, og det kan, i nogle tilfælde, være en kæmpe udfordring, og det kan godt ende i nogle voldsomme skænderier, som der ikke er nogen der har lyst til at have. Mange har enten som børn, eller som voksne stået i sådanne situationer, og forhåbentlig er der ikke kommet alt for store konsekvenser, selvom det i situationen godt kan virke voldsomt. Tandhygiejne på børn er dermed ikke noget der kommer uden bump på vejen, men det er igen helt enormt vigtigt, for at dit barn kan komme til at føre et godt liv, uden tandpine.

Mælketænder gør vel tandhygiejnen mindre nødvendig. Eller hvad?

Man kunne jo godt argumentere for at mælketænder gør børns tandhygiejne, mindre nødvendig, når nu de alligevel udskifter tænderne inden for en overskuelig årrække. Dette holder dog ikke, når først man begynder at tænke over det, for rent medicinsk kan det jo godt være at man får en slags ekstra chance, nå nu man får et nyt sæt tænder, men problemet er nærmere psykologisk baseret. Det er med børns tandhygiejne som med så mange andre ting: Det gælder om at få nogle gode vaner tidligt, for en dårlig vane er, som bekendt, ganske svær at slippe af med igen. Dermed gælder det om at fremtidssikre en god tandhygiejne, ved at få lært børnene nogle gode vaner lige fra starten af deres opdragelse. Det kan gøres på mange forskellige måder, som du også kan læse om i det næste afsnit, men hvis ikke man får det gjort fra starten kommer man til, at kunne få megen bøvl senere hen. Det kan komme til at betyde rigtig mange køreture til tandlægen, og i sidste ende nogle store regninger, når barnet bliver over 18. Tandhygiejne hos børn gør en kæmpe forskel, så det er noget der skal være en naturlig del af hverdagen, og så kan man undgå mange problemer med tandhygiejne længere henne i livet.

Hvordan får jeg nemmest børnene til at børste tænder?

Det kan være en stor udfordring at få ungerne til at vedligeholde deres tandhygiejne, når det kommer til tandbørstning, men det er en udfordring der både kan og skal overvindes. Mange børn har en periode hvor de gerne vil være på tværs og helst ikke vil følge deres forældres anvisninger, næsten uanset hvad det handler om. Der er desværre ikke nogen fast opskrift på hvordan man kan få ens børn til at børst deres tænder. Der er ligeså mange måder at være forældre på som der er forældre, og det betyder at man selv må finde frem til hvordan du får lige præcis dit barn til at holde tænderne rene.

Billedkilde.

Tags: