Slip af med dårlig ånde

Billede af en åben mund
Billede af en åben mund

Dårlig ånde, eller ”foetor ex ore”, er en ubehagelig stank fra munden, der får de fleste til at væmmes. Dårlig ånde er ikke det samme som ens morgenånde, det er snarere et problem, der frastøder folk omkring dig. I værste fald kan dårlig ånde give dig psykiske problemer i form af lavt selvværd, da man ikke vil have at venner, familie og omkringgående mennesker skal lugte til ens ånde. Men hvorfor bliver ens ånde dårlig?

Dårlig ånde, hvor kommer det fra?

Dårlig ånde opstår hos langt de fleste i selve munden. Det kan være at man over en længere periode ikke har børstet sine tænder tilstrækkeligt, hvilket resulterer i at man har rester siddende i tandkødslommer, fyldninger eller på tungen, som med tiden rådner. Disse rester bliver omdannet til bakterier, der danner ildelugtende svovlbrinteforbindelser. Så inden du går helt i panik, kan du starte med at smutte forbi tandlægen og lade ham/hende kigge på din mundhygiejne.

Det kan også skyldes: tandkødsbetændelse, medicinindtagelse, proteser, infektion i næse og bihul, mad og drikkevarer, samt sygdom i mave og tarm.

Kom dårlig ånde til livs:

Når man har fundet årsagen til den dårlige ånde, skal problemet selvfølgelig løses. Hvis man f. eks opdager at man har infektion i næsen, kan ens læge give medicin mod dette. Det er dog vigtigt at man under alle omstændigheder fastholder en god mundhygiejne. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst opretholder en god mundhygiejne, så spørg gerne din tandlæge – han/hun kan instruere dig i, hvordan du benytter dig rigtigt af tandtråd, tandbørste og tandstikkere.

Du kan også komme af med den dårlige ånde..

Ved hjælp af tyggegummi, halspastiller og mundskyl. Du skal dog være opmærksom på ikke at overbruge mundskyl, da det har en ætsende effekt. Ligeledes bør du være påpasselig med sukkerfyldigt tyggegummi, da du kan risikere at få huller i tænderne.

De ovenstående tips, er dog ikke så effektive som, hvis du får årsagen behandlet af en læge eller tandlæge.

Tips og tricks, du selv kan eksperimentere med:

Studier har vist at kanel, har en virkende effekt på nedsættelse af bakterier i munden. Det skulle efter sigende være en bestemt ingrediens i kanelet, der skulle få bakterier til at forsvinde. I øvrigt sætter kanel også gang i fedtforbrænding, så det er to fluer med ét smæk.
Dårlig ånde kan også komme af, at man ikke indtager nok væske. Kroppens spyt og slim er med at rense munden for bakterier, men for at der kan blive produceret spyt, skal kroppen bruge væske. Det er også derfor at du måske har oplevet at have dårlig ånde om morgen, da du jo ikke drikker, mens du sover.

Tags: