Skal fattige have støtte til tandpleje?

Der har længe været debat omkring, om fattige skal have støtte til tandpleje, hvis de ikke har behandlet deres tænder godt nok, og har brug for at komme til en tandlæge. Tager man denne debat op, kan man dog også efterfølgende debattere samme emne indenfor almindelige lægebesøg, kiropraktor, psykolog osv.

Tandlægebesøg er selvfølgelig den debat, der er størst, da det er denne type lægebesøg, der koster den private langt flest penge. Almindelige lægebesøg betales over skatten, og kiropraktor, psykolog osv. kan man ofte få støtte til.

Nogle vil mene, at debatten om netop gratis tandpleje er noget mærkelig noget at debattere, da man jo, alt andet lige, ikke har brug for en tandlæge ret tit, hvis man blot husker at børste sine tænder ordentligt med en ordentlig tandbørste, og bruger tandtråd af og til. Man kan nemmere forebygge at man skal til tandlæge, end at man skal til lægen – Det er jo fx svært at forebygge en influenza, hvor du derimod nemmere kan forebygge et hul i din tand ved at huske at børste tænder.

Der kan være flere udfald, hvis denne debat fortsætter. Enten vil tandlægebesøg blive betalt over skatten i fremtiden, eller modellen kan køre videre som den er i dag. Et tredje forslag kunne også være, at man skulle begynde at betale fx 100 kr. for at komme til den almindelige læge. Disse indtægter kunne så bruge til at give støtte til tandlægebesøg.

Uanset hvilken holdning man måtte have, er det selvfølgelig en spændende debat, da der er op til flere faktorer, der spiller ind på en sag som denne. Skal jeg udelukkende tænke på mig selv, eller skal jeg måske prøve at overveje om der er andre i landet, der har mere brug for den støtte til deres tandlæge besøg?

Tags: