Sammenligning af 3 manuelle tandbørster

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17544560
Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17544560

Vi har ofte hørt diskussionen om, hvor vigtigt, det er at anvende tandbørster med bløde børstehoveder for at skåne tandkødet, men hvad er effekten på resten af mundhygiejnen?

Undersøgelsen sammenligner en ekstra bløde(A), en blød (B) og en almindelig manuel tandbørste (C). Effekten måles på mængden af plak og tandkødsbetændelse. 84 personer deltog i undersøgelsen og konklusionen var, at både A og B tandbørsterne var statistisk signifikant mere effektive til at beskytte mundens helbredstilstand end tandbørste C. Forskellen mellem A og B var til A's fordel, men resultatet kunne ikke påvises med statistisk signifikans.

Årsagen til at de bløde tandbørster i kombination med børstehår i flere vinkler og børstehår som bliver tyndere i børstehårets ende er bedre til at holde munden ren er, at de nemmere kommer ind i de vanskelige områder og sprækker mellem tænderne og i nærheden af det følsomme tandkød. Alle tandbørster kan rense de flade overflader af tænderne, så det handler primært om, at komme til og få rengjort tænderne uden at beskadige tandkødet.

Artiklen baseres på den videnskabelige artikel: Effects of toothbrushes with tapered and cross angled soft bristle design on dental plaque and gingival inflammation: A randomized and controlled clinical trial 2007.

Husk at børste tænder ordentligt!