Sammenhæng mellem mundhygiejne og selvtilfredshed hos teenagere

En videnskabelig artikel fra 22. april 2014 beskriver, hvordan mundhygiejne påvirker selvtilliden og generel mental tilstand hos unge i teenage-alderen. Artiklens hypotese er, at sundhedstilstanden i munden, har en betydelig indvirkning på en teenagers tilfredshed med egen krop.

I undersøgelsen deltog 155 førsteårsstuderende fra medicinfakultet fra universitetet "Carol Davila" i Bukarest. Informationen blev indsamlet via et spørgeskema. Et specialudviklet anonymt spørgeskema blev anvendt, for at sikre så gode resultater som muligt. Følgende områder blev undersøgt: alder, køn, rygning, ikke behandlede huller, manglende tænder, tilfredshed med egne tænder, tandpine, blødende tandkød, tandbørstning, tandtråd, mundvaskinterval og tandlægebesøg.

Resultater

  • Unge med en BMI på 25 eller over var væsentligt mere utilfredse med deres udseende i forhold til resten af gruppen.
  • Selvopfattelsen af sundhedstilstanden i munden var værst hos de unge, som havde fået fjernet tænder (andre end visdomstænderne) og havde blødende tandkød.
  • Unge, der brugte tandtråd dagligt, havde en bedre selvopfattelse end de unge, som aldrig brugte tandtråd.
  • Daglig mundskylning med mundskyllemiddel gav en væsentligt bedre selvopfattelse.
  • Regulære tandlægebesøg (tandcheck) gav også en bedre selvopfattelse, i forhold til sjældnere besøg når det begyndte at gøre ondt.

Diskussion

Undersøgelsen indikerer, at der er en sammenhæng mellem sundhedstilstanden i munden, aktiviteter i forbindlese med mundhygiejne, den generelle tilfredshed med egen krop og sin egen visuelle selvopfattelse. BMI og sundhedstilstanden i munden påvirker egen kropstilfredhed, mens de i mindre grad påvirker mundhygiejneaktiviteterne (tandbørstning, anvendelse af tandtråd, tandlægebesøg).
Resultaterne kan også bruges af tandlæger til at forstå deres patienter bedre og give dem en helhedsbehandling.

Egen Diskussion

Det kan debateres, hvorvidt man har dårlig mundhygiejen grundet, at man har det dårligt, eller at man får har det dårligt grundet, at man har dårlig mundhygiejne. Hvad kom først er altid en interessant debat, men der er typisk en sammenhæng mellem tingene. Det er derfor vigtigt, at spise korrekt og pleje alle dele af din krop både fysisk og mentalt. Den danske stat bør derfor også overveje, om det kan være rigtigt, at den almindelige læge er gratis at anvende for befolkningen, mens der altid kommer en tandlægeregning, når man besøger tandlægen.

Uanset hvad, husk at passe på din mund, brug tandtråd og børst dine tænder. Du kan købe tandbørstehoveder til eltandbørster hos Tandborst.dk.

Tags: