Sølvplomber

Tand med sølvfyldning. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amalgam.jpg
Tand med sølvfyldning. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amalgam.jpg

Sølvplombedebatten forvirrer befolkningen. Der er ingen der ved hvad der er rigtigt eller forkert. Er sølvplomber farlige og er det sundt at få sine sølvplomber fjernet? En af årsagerne til forvirringen er, at mange tandlæger ikke tager de sundhedsfarlige dampe fra sølvplomber seriøst, som for eksempel skabes, når sølvplomberne bores ud. Hvis en sølvplombe bliver påvirket af en skarp genstand, vil det generere giftige kviksølvdampe i så høje koncentrationer, at man ville evakuere en fabrik, hvis samme koncentrationer kunne måles i luften. Det værste er, at kviksølvfordampningen fortsætter i en lang periode efter en sølvplombe er blevet påvirket af en skarpe genstand. Sølvplumber er derfor en af årsagerne til for høj eksponering af tungmetaller hos mennesker. Estimater fra 2008 viser, at der er mere end 1.000 tons kviksølv i amerikanernes sølvfyldninger (The Beautiful Truth).

Hvad er kviksølvforgiftning?

Undersøgelser har vist, at hvis sølvplumber ikke bliver fjernet korrekt, vil 63% af patienterne i løbet af 6 måneder få en autoimun sygdom, som de ikke havde før fjernelsen af sølvplomberne. Symptomer på kviksølvsforgiftning er alt fra abnorm træthed til tandkødsbetændelse.

FDA præsenterer en undersøgelse af kviksølvforgiftning hos tandsygeplejersker fra forskellige lande (Danmark, Norge og New Zealand) på grund af arbejde med kviksølv:

Sølvplumber kan også få dine tænder til at flække. Sølvplombernes nedbrydning udvider tanden hvorefter den kan flække.

Korrekt procedure

I The Beautiful Truth anbefales anvendelsen af en kofferdam (dental dam) og aktiv udsøgning under hele proceduren. Det kan gøre ret ondt at få en kofferdam sat på, især når man ikke er bedøvet. Jeg fik fjernet mine 3 "små" tandfyldninger uden bedøvelse. Jeg er ret sart hvad angår mine tænder og bryder mig ikke om at gå til tandlæge. Det gjorde ondt at få bordet sølvplumberne ud. Derudover fik jeg også stiksmerter, når plastfyldningen blev sat i. Jeg kan ikke anbefale at få denne procedure udført uden bedøvelse.

Nogle tandlæger anbefaler at spise kalktabletter inden fjernelse af sølvplomber for at binde eventuelle kviksølvrester. Det kan også være en god idé at drikke to genstande alkohol (én før og én efter) for at irritere leveren, så den ikke optager eventuelle kviksølvsrester (Bionordic).

Tags: