Sådan renser du din tandbørste

Billede af tandbørste i et glas vand.
Billede af tandbørste i et glas vand.

Tandbørster befinder sig i et badeværelse, hvor hygiejnen ikke altid er i top, hvis badeværelset ikke bliver rengjort tilstrækkeligt.Nogle gange lægger du tandbørsten fra dig, eller pakker den ned i en toilettaske, som sjældent bliver rengjort.

Det er vigtigt at tænke på, at din tandbørste bruges til at børste tænderne rene. Den antagelse kræver, at dine tænder er beskidte. Der vil altid være bakterierester eller andet skidt på din tandbørste, efter du har børstet tænderne. Bakterievæksten fortsætter i løbet af dagen indtil du igen tager tandbørsten i munden, for at beholde den gode mundhygiejne. Familiemedlemmer deler ofte det samme tandbørstekrus til opbevaring af almindelige tandbørster. Det er derfor vigtigt at tænke på hygiejnen. Du kan enten anvende et disinficerende middel til dine tandbørster, anvende flere tandbørstekrus eller anvende en elektrisk tandbørste, hvor tandbørstehovedet oftest opbevares på eltandbørsten, som ikke kommer i kontakt med andre emner.

En undersøgelse blev udført, hvor 20 almindelige (manuelle) tandbørster fra Oral-B blev dyppet i spyt i 48 timer, hvorefter bakterievæksten sætter i gang i 24 timer. Børsterne skylles derefter med løbende vand fra vandhanen. Efterfølgende blev et disinficerende middel anvendt i 7 minutter og skyllet med rindende vand. Kontrolbørsterne blev blot skyllet med rindende vand i 20 sekunder.

Den mest effektive behandling var med 3% brintoverilte, men andre disinficerende midler kan også anvendes. Det vigtige er, at man tænker over tandbørstehygiejnen og ofte skifter sine tandbørster eller tandbørstehoveder. Udskiftning er specielt vigtigt efter en mundinfektion, hvor bakterier kan fortsætte væksten på tandbørsten og geninficere munden efter en kort periode. Små børn i huset kan komme til at tage forældrenes tandbørste i munden, hvilket også kan overføre mundsygdomme.

Husk! En ren mund kræver en ren tandbørste.

Tags: