Mundhygiejne og Miswak

Billede af miswak rødder
Billede af miswak rødder

Denne artikel er en fortsættelse af en generel beskrivelse af miswak, og baserer sig på den videnskabelige undersøgelse om Miswak fra 2011.

En større del af befolkningen er begyndt at interessere sig for naturlige metoder til sundere tænder og en bedre mundhygiejne. En af mulighederne er miswak-roden, som har været anvendt i århundreder. Man mener, at man allerede begyndte at tygge på rødder for at rense tænderne 3.500 før kristi fødsel. Miswak-roden har mange betegnelser, på latin er det "mastic".

Kemisk sammensætning

S. persica miswak har en kompleks kemisk sammensætning, som mange andre planter, der er fyldt med antioxidanter. Hovedbestanddelene af roden og barken er 27% aske, store mængder klorid og fluorid. Hvis roden dyppes i vand, afgives større mængder af de gavnlige stoffer i roden.

Artiklen berører også forsigtigt de andre stoffer i miswak, som for eksempel vitam C, som i nogle tilfælde viser sig at have en gavnlig effekt på heling af mundinfektioner. De bitre olier i roden har en øget effekt på spytdannelsen, som også har en rensende effekt af tænderne og tandkødet. Høje koncentrationer af klorid hindrer dannelse af huller og fjerner misfarvninger fra tænderne.

Indflydelse på mundhygiejen

Flere undersøgelser viser, at Miswak har en antibakteriel effekt og gavner mundhygiejenen som helhed. Samtidigt viser det sig, at effekten er lige så stor uafhængigt om miswak-roden er frisk eller 1 måned gammel. En af årsagerne til den denne effekt er, at bakterierne har svært ved at sætte sig fast på tænderne, ved anvendelse af miswak.

Miswak beskytter også mod tændernes forfald og degenerering, ved blandt andet nedsættelse af caries og plak både hos voksne og børn. Det er både den stikkende smag af roden og tyggeeffekten, som skaber den rensende spytdannelse i munden. Indholdsstofferne i miswak har en gavnlig effekt, på mundens PH-værdi, hvorved surhedsgraden sænkes. En for høj surhedsgrad i munden, øger chancen for mundsygdomme og svage tænder. En af hovedårsagerne til de nævnte gavnlige effekter skyldes den mekaniske rensning, som ofte foretages i længere tid med en miswak sammenlignet med en tandbørste. Du kan for eksempel anvende den, mens du ser en film eller hører musik, da den er simpel at anvende.

Selvom der er mange gode effekter af at bruge miswak, skal du huske at anvende en tandbørste, for at tilgå de svært tilgængelige områder af dine tænder.

Få gavn af de sundhedsfremmende effekter af miswak i kombination med tandbørsten!

Tags: