Mælketænder

Billede af et barn, som ikke har fået mælketænder endnu. Kilde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teething.jpg
Billede af et barn, som ikke har fået mælketænder endnu. Kilde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teething.jpg

Mælketænder er barnets første tænder - de dannes som regel, når barnet er mellem seks og otte måneder. Der er stor variation for, hvornår tænderne kommer frem - der er dog ingen grund til bekymringer, hvis tænder kommer frem enten før eller lidt efter. Børn vil under dannelsen af tænderne opleve ømhed i kæberne, der er heller ikke her nogen grund til bekymring.

Barnet har i alt 20 mælketænder - i al almindelighed - men man kan dog godt opleve, at børn enten mangler de forreste tænder eller der danner en eller to tænder for meget. Alle mælketænder vil være fuldt dannet ved omkring 2-3 års alderen, hvor de nu fungerer helt frem til før puberteten, hvor de bliver til rokketænder og falder ud - herefter vil de blivende tænder danne sig. Når barnet runder de 6 år, begynder mælketænderne at udskifte sig - her kommer de såkaldte blivende tænder, i alt 32 tænder. Seksårstanden (en kindtand) kommer som regel frem først, hvor det herefter går hurtigt med udskiftningen. Dit barn får yderst mange rokketænder, og de vil med jævne mellemrum tabe mælketænderne - det er fortænderne i underkæben, som barnet taber først.

Det foregår ved, at de blivende tænder trykker på mælketændernes rødder, og skubber dem på den måde ud. Dette gør, at tænderne til sidst kun sidder fast i tandkødet, og dermed inden længe vil falde ud (det er også muligt at trække dem ud). Når mælketænderne så er faldet ud, er der plads, til at de blivende tænder kan udvikle sig - det er så de tænder, som du skal beholde livet ud. Piger skifter som regel tænder tidligere end drenge. Mælketænderne bliver udskiftet, når barnet er mellem 6 og 12 år, dette gælder dog som udgangspunkt for begge køn.

Sut og mælketænder

Sut eller tommelfinger? Det er og bliver altid bedst, at barnet sutter på sut og ikke tommelfinger - dette skyldes, at barnet har nemmere ved at afskaffe vanen med gummisutten end vanen med tommelfingeren. Børn kan få formet deres tændernes stilling på grund af gummisutten, det er derfor muligt at købe udformet sutte, som løser dette problem. Er i bange for dette, er der dog ingen grund til at nægte barnet adgang til sutten - såfremt barnet stopper med at sutte i 3 årsalderen, vil tænderne rette sig af sig selv og der er derfor ingen problemer.

Tags: