Hvordan børster man tænder korrekt?

Photo af kvinde, der børster tænder, kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Toothbrush1899Paris.jpg
Photo af kvinde, der børster tænder, kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Toothbrush1899Paris.jpg

At børste tænder er noget du skal gøre hele livet igennem, det vil sige rigtig mange gange i livet. Derfor er det vigtigt, at man helt fra barn bliver indforstået med vigtigheden af at børste tænder samt gøre det til en leg fremfor en pligt. Dette er forældrenes opgave i de første år af sit barns liv, da tænderne trods alt er noget, man skal leve med hele livet.

Men udover at børste dine tænder, så er det ligeså vigtigt, at lære at børste dem korrekt! Men hvordan gør man det? Denne guide giver dig et par fif til, hvordan du nemmest og bedst børster dine tænder - derefter er der kun at sige; øvelse gør mester - derefter er det leg!

Børst dine tænder korrekt!

  1. Børst tænderne to gange dagligt - helst morgen og aften: En gang om dagen er simpelthen ikke nok, dette skyldes, at tænder aldrig bliver 100% rene, og man bør derfor supplere med én ekstra omgang tandbørstning. To gange dagligt er det anbefalede antal gange dagligt, om man ønsker at gøre det flere gange, skader som udgangspunkt ikke.
  2. Brug ALTID tandpasta - og den rigtige mængde! For helt små børn bør man kun fylde spidsen af tandbørsten med tandpasta. For lidt større børn (eller når dit barn er stoppet med at sluge tandpastaen) skal der benyttes en mængde på størrelse med barnets/den voksnes lillefingernegl.
  3. Tidspunkt for tandbørstning er ligegyldigt! Det er normalt at børste tænder morgen og aften (lige når man er stået op, og lige inden man går i seng). Dette anbefales, da disse tidspunkter er tidspunkter, hvor folk ofte ikke har spist - for hvis man netop har spist eller drukket noget surt, så er der større risiko for syreskader på tænderne. Hvis man har spist noget surt, bør man i stedet vente omkring én time med at børste sine tænder.

    - Derudover er det vigtigt, at børste sine tænder på bestemte tidspunkter på dagen, forstået på den måde, at man gør det til en rutine, som skal gøres på bestemte tidpunkter. Dermed vender børnene sig til rutinen, og gør det til en god vane.

  4. Tandbørsten: Tætte børste og ikke for hård: Børstehårene må ikke være for hårde - tandbørsten bør udskiftes, når de begynder at være pjuskede og ’stritte’ til alle retninger. Med hensyn til børstning af dine børns tænder, er det muligt at få tandbørster, som har et hoved i børnestørrelse og et skaft i voksenstørrelse - dette kan være en stor fordel.

Tags: